Close map
/ USA 2017 part 3 - Family Trip

Camp Verde

United States, 30. August 2017
Guardian of the well
Vandaag richting Camp Verde voor een bezoek aan Montzuma Castle, een oude indianen-nederzetting in de rotsen. De klifwoningen zijn ergens in 1400 gebouwd door de Sinagua-indianen in de kalkstenen rotswanden.
Er viel eigenlijk niet bijster veel te zien, de nederzetting zelf was (terecht) sinds 1951 niet meer toegankelijk, anders was er nu helemaal niks meer van over. Eigenlijk hetzelfde verhaal als dat van de Casa Grande Ruins; zonder alle maatregelen om het gebouw te conserveren was er waarschijnlijk nu alleen een nog hoop modder van over.

We besluiten ook nog een kijkje te nemen bij Montezuma Well en dat blijkt een hele mooie plek, een ingestorte kalkgrot heeft daar een meertje gevormd wat gevoed wordt door een ondergrondse bron die iedere dag bijna 6 miljoen liter water produceert. Een tikje giftig is het water wel, het bevat onder andere een hoge concentratie arsenicum.

Ik daal af naar de nederzetting beneden bij het water, waar je een prachtig uitzicht hebt op de wanden van het reservoir, waar ook nog overblijfselen van een woning in de wand te zien zijn. Daar zie ik ook de 'outlet' waar het water uit het reservoir, door de wand naar de andere kant van de rotswand stroomt.

Met zijn drietjes volgen we het pad naar de outlet, waar Muriel in de afdaling constant op de grond blijft stampen om eventuele (ratel)slangen weg te jagen. Het heeft effect, want we hebben geen slang gezien. De outlet wordt al sinds de 8ste eeuw door de plaatselijke indianen gebruikt voor irrigatie.


Camp Verde

That could interest you too

*