Close map
/ St. Petersburg in Moskva

Saint Petersburg – Raz'yezzhaya ulitsa, 26

Russia, 23. September 2018
Drugi dan St. Petersburga je bil namenjen pohajkovanju po glavni ulici in večer obisku Mariinsky Theatre. Kosilo je bilo v sedaj že stalni samopostrežni restavraciji Tarelka, stalni lahko rečem tudi zato, ker se mi je telefon povezal na wifi samodejno 😊 Tudi tokrat z izbiro in ceno niso razočarali.
Nevsky Prospekt, oz. Nevski avenue je glavna in hkrati najdaljša ulica, meri 5km. Tudi na nedeljo je bila polna ljudi, tudi turistov, ki jih zares ni tako veliko. Ali pa če se v tako velikem mestu res razporedijo. Polna je butikov, trgovinic, čudovitih stavb, nekaterih zelo mogočnih. Tudi ob nedeljah so odprte vse trgovine, tudi banke. Standarden delovni čas je od devetih zhutraj do devetih zvečer. Kar pogosto srečaš male trgovine s hrano, ki so odprte nonstop. Cene so res ugodne. Tako v trgovinah, kot tudi v gostilnah. Če rečem približno, v trgovinah okoli 10%, v gostilnah tam okoli 20%, predvsem se pozna pri pijači.
Večer je bil namenjen ogledu Opere Madama Butterfly v Marrinsky Teatru, ki je največji in tudi najbolj znan v St. Petersburgu. Sestavljen je iz treh delov, prvotnega Marrinsky Teatra (zgrajen 1860), Marrinsky 2 (zgrajen 2013), kjer sva bila midva in koncertne dvorane (zgrajena 2006). V glavni dvorani je prostora za 2000 ljudi. Karte sva reezervirala in plačala na spletu in jih potem prevzela v mestu, imajo kar nekaj lokacij. Cena ene, kupila sva ene cenejših je 1400 rubljev, kar je okoli 20eur. Ko sva vstopila v stavbo, je najprej pregled, greš čez naprave, ki piskajo na kovine, pregledajo tudi torbice v kleti oddaš plašč (zastonj). Notranjost je čudovita. Lepi stekleni, morda kristalni lestenci v obliki zaporednih kapljic. Tla, stopnice in del sten marmorne, del sten pa je morda steklen, z imitacijo jantarja. Čeprav so materiali hladni, dajo prijeten občutek toplote. Opera je bila odlična, čeprav imam raje gledališče ali balet. Predvsem bi izpostavila orkester in kostumografijo. Kar je bilo pa res slabo, so pa podnapisi. Direkt google translate, kar si taka zaresna ustanova ne bi dmela privoščit😵 Vsekakor vredno ogleda. Po koncu predstave, ko sem prevzela jakno, me je navdušila hitrost gospodiča, ki je delal v garderobi. V Sloveniji bi na jakno čakala 20min, tu sem jo dobila v 2 minutah 🙂 Že ko je Jernej gledal kako bova šla do Marrinsky se je izkazalo, da dobre povezave z javnim prevozom ni. Slučajno sva naletela na aplikacijo Getit, nekaj podobnega kot Uber. Izkazala se je za odlično idejo. Taksi naročiš, ti piše kdaj pride, kdo, s katerim avtomobilom, »real time« lahko spremljaš kje je voznik, vnaprej ti tudi določi ceno. Za cca 15-20 min vožnje sva plačala, za vsako smer 249 rubljev, kar je malo več kot 3eur. Pa tudi pelješ se po ulicah, ki jih mogoče drugače ne vidiš, na poti tja sva se peljala še podnevi, nazaj grede ponoči. Nama je bilo tako všeč, pa tudi dovolj ugodno, da se bova šla morda jutri zvečer, ko bo zadnji dan, peljat kar tako, do kake znamenosti 😊
Nevsky avenue
Znotraj se skriva ful lepa cerkev, mi je všeč tudi notranjost, čeprav izgleda bolj kot neka grška stavba 😊
Mariinsky 2

Saint Petersburg – Raz'yezzhaya ulitsa, 26

That could interest you too

*