Close map
/ USA 2017 part 2 - Eloy/Casa Grande

Bapchule

United States, 15. August 2017
Kate en Mark Eide
Op de terugweg naar Eloy passeer ik voor de zoveelste keer een aantal kruisen langs de weg en ik stop op de vluchtstrook om er een paar te fotograferen.
Terug in het motel zoek in de namen die op 3 kruisen staan en waarvan er twee waarschijnlijk tot dezelfde familie behoren.
In een krantenartikel op Internet vind ik het verhaal. Vroeg in de ochtend van 22 december 2009 besluit een personeelslid van schapenboer Joe Ouza om een paar percelen te ontdoen van losse struiken en andere rommel. Rond een uur of 10 steekt er een licht windje op, kracht 4 op de schaal van Beaufort. Niet genoeg om een stofstorm te veroorzaken op terrein onder normale omstandigheden, maar wel op net omgewoeld land.

Op de aangrenzende snelweg, de Interstate 10, rijdt op dat moment Katie Eide, 16 jaar oud. Ze brengt haar jongere broertje Mark van 14 naar een slaapfeest. Hoewel haar moeder niet graag heeft dat ze op de snelweg rijdt, heeft ze haar dochter toch toestemming gegeven.
Even achter de auto van Katie rijdt Edgar Vargas, 25 jaar, op weg van Phoenix naar El Paso. Hij rijdt in zijn pickup, zijn vader rijdt achter hem aan in zijn eigen vrachtwagen.
Als de wind het losse stof van het land van Joe Ouza blaast onstaat er een stofstorm die het fijne zand van de vier net omgewoelde percelen over de snelweg blaast.

Door het ineens sterk beperkte zicht botsen 22 auto's en vrachtwagen op elkaar. Edgar's auto wordt geplet tussen de vrachtwagen die voor hem rijdt en de vrachtwagen van zijn vader. Hij overlijdt ter plekke. De auto waar Katie en Mark in zitten wordt geramd door een vrachtwagen en vliegt in brand.
De schapenboer wordt uiteindelijk veroordeeld tot 10.000 dollar boete voor het schoonmaken van zijn land zonder dat hij daarvoor een vergunning had aangevraagd.

De moeder van Katie en Mark ziet af van een rechtzaak. 'Als het om geld zou gaan zodat mijn kinderen een betere medische behandeling hadden kunnen krijgen of iets dergelijks, dan had ik doorgezet. Maar er is nu niets wat iemand me nog zou kunnen geven.'
Ze legt de schuld bij zichzelf, omdat ze Katie toch toestemming gaf om op de snelweg te rijden. En bij de truckbestuurder die de auto aanreed en de omstanders die er niet in slaagden de kinderen uit de auto te krijgen toen deze in brand stond.
Ze legt de schuld bij zichzelf, omdat ze Katie toch toestemming gaf om op de snelweg te rijden. En bij de truckbestuurder die de auto aanreed en de omstanders die er niet in slaagden de kinderen uit de auto te krijgen toen deze in brand stond.
En bij God, omdat ze Hem in haar gebeden nooit vroeg om geld of geluk, alleen om haar kinderen veilig en gezond te houden.
En daarin heeft hij gefaald.

Een bizar verhaal dus, van 3 simpele houten kruisen, in de berm van de snelweg tussen Phoenix en Tucson, op de Interstate 10.

Bapchule

That could interest you too

*