Close map
/ St. Petersburg in Moskva

Moscow – Delegatskaya ulitsa, 16/1

Russia, 26. September 2018
Russia - Moscow - Obzidje Kremlina 1
Obzidje Kremlina
Drugi dan Moskve je bil namenjen obisku najprej obisku Kremlina. Kremlin je sestavljen iz parka in več stavb, med drugim nekaj cerkevin predsedniške palače, kjer je Putin. Misva sva šla v Armoury chamber, karta je 700 rubljev, obstaja pa več različnih kombinacij kart. Ob nakupu karte dobiš tudi določeno uro ogleda. Blizu vhoda v Kremlin moraš pustiti tudi prtljago(zastonj), torbo, če je večja kot tamičkena torbica. Seveda greš pred vhodom čez obvezen pregled za kovine, prav vneto to preverjajo na vsakem koraku. V armoury chamber je razstavljen nakit, orožje in oklepi, Faberge-jeva jajčka, ki so si jih Romanovi podarjali za veliko noč. Razstavljen je tudi najbolj znan, tak, ki ima znotraj kot presenečenje figurico vlakca. Razstavljena so tudi najlepša in najbolj bogata protokolarna darila, ki jih je prejela Rusija, razvrščena po državah. Pa res lepo ohranjene in restavrirane kočije ruskega plemstva in carstva. Lepa zbirka oblek, tistih bolj starih in preprodtih krojev, a vseeno iz zelo dragocenih tkanin, do res dodelanih modelov za ženske, preščipnjenih v pasu, nizko rezane, za kipeče oprsje in noro širokih krinolin. Skozi rezstavo vodi audio guide, ki izpostavi pomembnejše razstavljene predmete. Sama sem po sreči imela v žepu slušalke, kar je bilo res bolj udobno, kot držati tisto napravico ob ušesu. Ogled je vzel dobro uro, sva p prej čakala tudi dobro eno uro, da sva lahko vstopila.
Na poti do Rdečega trga sva mimo vojaške straže Pred Kremlinom, ki čuva večni ogenj, ki je bil prenešen iz St. Petersburga. Straža se menja vsako polno uro, tako da sva počakala in si ogledala tudi to. Rdeči trg je ogromen in impresiven. S strani s katerega sva prišla je iz desne obzidje Kremlina, iz leve Gum, nakupovalni center, naravnost pred tabo Bazilika, ki je na vsaki sliki, ki oglašuje Moskvo, če
ne celo Rusijo. Bazilika je res bistveno manjša kot sem si jo predstavljala, sploh ne tako mogočna. Me je pa očarala stavba zgodovinskega muzeja, z lepo rdečo barvo in srebrnkasto streho. Izgleda kot iz zasnežene pravljice ❤️ Na sredini trga, ob Kremlinu je tudi Mavzolej Lenina, ki pa je odprt med deseto zjutraj in eno popoldne, zato sva si ga ogledala v četrtek.
Po narejenih tisočih slikah Bazilike, fotografiranjih Azijcev (očitno sem se jim zdela toliko prijazna, da me je vsak drug prosil, če ga lahko fotografiram) sva šla do Bolshoi-ja. Vmes sva se ustavili še v ukrajinski restavraciji za kratko kosilce, hrana je bila kar dobra, juha, pa kot nekakšni žlikrofi polnjeni s piščancem, restavracija pa res čisti kič. Računali so tudi 10% napitnino, ki jo je natakar kar malce izsilil.
Naslednja postaja je bil Zaryadye park, levo od Bazilike na rdečem trgu, ki ponuja lep razgled na obrežje reke Moskve in stavb in stolpnic Moskve. Na levo dominira pogled ena izmed stolpnic Sedmih sestra, ki so bile zgrajene okoli leta 1950 v Leninovem baročno gotskem stilu. Ena izmed stolpnic je glavna zgradba ministrstva za zunanje zadeve, druga je glavna stavba Univerze v Moskvi, v nekaterih so hoteli, pa stanovanja, poslovni prostori. Prvotno so bile namenjene stanovanjem, planiranih pa jih je bilo 9, vendar zadnjih dveh niso niti začeli graditi.
Čakam na menjavo straže, ki je vsako polno uro
Na Rdeči trg
Narodni zgodovinski muzejna Rdečem trgu
Slavna bazilika na Rdečem trgu. Micena 😊
Gum, nakupovalni center v Rdečem trgu.
Bolshoi Theatre.
Zaryadye Park.
Russia - Moscow - Še ponoči. 1
Še ponoči.

Moscow – Delegatskaya ulitsa, 16/1

That could interest you too

*